Presentaties

Op deze pagina vindt u een beschrijving van alle presentatie die on-line beschikbaar zijn.

Om één of meer presentaties te kunnen volgen is het noodzakelijk om geregistreerd te zijn en een abonnement te hebben op die presentatie(s). De individuele presentaties staan 48 uur ter beschikking. Bij gelijktijdige bestelling van meerdere presentaties is de beschikbare tijd 48 uur maal het aantal presentaties voor alle presentaties.


Na ontvangst van uw betaling ontvangt (binnen 24 uur) u een E-mail met daarin de link(s) naar de videopresentaties. Deze video’s zijn alleen te bekijken indien het door u opgegeven E-mail adres (google-account) bekend is bij YouTube en u met dat E-mail adres kan inloggen bij YouTube.

De toegang tot de videopresentatie is strikt persoonlijk en mag niet worden verspreid.

Na ontvangst van de E-mail heeft u 48 uur de gelegenheid om één videopresentatie te bekijken.


Zie voor het bekijken van de video-presentaties de instructie

Peter de Grote

De videopresentatie Peter de Grote bestaat uit twee delen. Het eerste deel (duur 70 minuten) en het tweede deel (duur 70 minuten) vormen samen de cursus.

Deel 1: Peter de Grote in Nederland

Peter de Grote (1672-1725) begint op zijn 18e Peter aan een reis naar Nederland en Engeland, waar hij, met zijn bijna 300-koppige gezantschap, anderhalf jaar verblijft. Als toekomstig tsaar van Rusland wil hij naar het beloofde land: de Republiek der Verenigde Nederlanden! Peter is gefascineerd door de kennis, wetenschap en techniek van de Hollanders in de Gouden Eeuw.

Peter de Grote heeft tijdens zijn verblijf in ons land veel geleerd. Wist u bijvoorbeeld dat Peter de Grote

  • enige tijd verbleef in Zaandam, in wat nu bekend is als het Czaar Peterhuisje?
  • bevriend was Nicolaas Witsen, de burgemeester van Amsterdam?
  • stage liep op een scheepswerf van de VOC?
  • geruime tijd doorbracht bij de familie van Leeghwater in De Rijp?
  • leerde hoe je tanden moest trekken van de anatoom Frederik Ruysch?
  • een autopsie bijwoonde van Herman Boerhaave?
  • in 1716 een schilderij van Rembrandt kocht?

Deel 2: Hervormingen in Rusland

Terug van zijn studiereis naar voert hij in eigen land met harde hand westerse hervormingen door. Die hervormingen liggen vooral op het terrein van wetenschap en techniek. Peter de Grote ondervindt hierbij veel weerstand. Toch zorgen Peters hervormingen er wel voor dat Rusland vanaf de 17e eeuw als grote mogendheid gaat meetellen in Europa.

De videopresentaties over Peter de Grote zijn uitsluitend tegen betaling te zien.
Elk deel: € 15,-
Beide delen: € 30,-

Deel 1

Peter de Grote

Deel 2

Bestellen

De cursus beslaat deel 1, deel 2 of beide delen.

Na het klikken op de knop “Bestellen” kan de keuze worden gemaakt.

Catharina de Grote

De videopresentatie Catharina de Grote bestaat uit twee delen. Het eerste deel (duur 70 minuten) en het tweede deel (duur 50 minuten) vormen samen de cursus.

deel 1: Sophie wordt Catharina

Sophie van Anhalt-Zerbst is ambitieus. Ze komt op 15-jarige leeftijd naar Sint-Petersburg om te trouwen met Peter III Romanov. Door het huwelijk verandert haar naam in Catharina.

Het huwelijk van Catharina met Peter III is niet erg gelukkig. In 1761 zet Catharina haar man af en grijpt zelf de macht. Als een verlicht despoot zwaait zij de scepter over het 18e-eeuwse Rusland.

deel 2: Tsarina Catharina wordt de Grote

Catharina verzamelt veel kunst. Ze weet Rusland, net als haar grote voorbeeld Peter I (de Grote), in de Europese politiek te laten gelden. Zoals Peter Rusland een ‘lichaam’ geeft, zo geeft Catharina Rusland een ‘ziel’.

De videopresentaties over Catharina de Grote zijn uitsluitend tegen betaling te zien.
Elk deel: € 15,-
Beide delen: € 30,-

Deel 1

Deel 2

Bestellen

De cursus beslaat deel 1, deel 2 of beide delen.

Na het klikken op de knop “Bestellen” kan de keuze worden gemaakt.

Serie: Russische Literatuur

Deel 1: Aleksandr Poesjkin
duur: 50 minuten

Deel 2: Michail Glinka
duur: 34 minuten

Deel 3: Fjodor Dostojevski
duur: 90 minuten

Deel 4: Leo Tolstoj
duur: 50 minuten

Deel 5: Anton Tsjechov
duur: 70 minuten

Bestellen

Na het klikken op de knop “Bestellen” kan de keuze worden gemaakt.


Bij bestelling van de gehele serie Literatuur wordt u het E-book “Toergenjev, De visie van Toegenjev en de parallellen met het heden” gratis aangeboden.


Serie: Russische Componisten

De serie Componisten is in ontwikkeling

Cursus: Rusland en het Westen: achtergronden van de recente geschiedenis

De cursusreeks ‘Rusland en het Westen: achtergronden van de recente geschiedenis’ behandelt de situatie in Rusland vanuit een maatschappelijk en geopolitiek perspectief. De cursusreeks is in chronologische volgorde opgezet en bestaat uit vier online lezingen.

1. Achtergronden: Rusland in de jaren ’90 (1 uur en 20 minuten)
Vaak begrijpen wij in het Westen niet dat Russen tevreden kunnen zijn met een autoritaire leider en dat stabiliteit en veiligheid voor hen belangrijker kunnen zijn dan democratie of vrijheid. Cruciaal is dat wij in het Westen te weinig kennis hebben van de ineenstorting van de USSR en de daarop volgende dramatische jaren ’90 van Jeltsin. Poetin volgt Jeltsin in 2000 op. In Rusland wordt hij populair maar in het Westen denken we, al meer dan twintig jaren, met een ex-KGB’er te maken te hebben. Hoe kan de perceptie zo anders zijn?

2. Westerse berichtgeving over Rusland (1 uur en 20 minuten)
Terwijl het in Rusland vanaf 2005 beter gaat, berichten de Westerse media juist negatiever over het land. Pussy Riots, Greenpeace, mensenrechten, Sotsji, tsaar Poetin, MH17 en Ruslands expansionistisch gedrag. Hoe is de buitenlandse politiek van Rusland en het Westen tot en met 2014? Welke kennis of achtergrond mist het Westen van Ruslands politiek of van het Slavische volk? Hoe kunnen we met een minder Westerse pet op het land beter begrijpen?

3. Rusland, het Westen en de NAVO (2 uur en 15 minuten)
De informatiestromen die ons land bereiken wat Oekraïne en Rusland betreft worden met een Westerse pet op bekeken, maar heeft het Westen ook boter op zijn hoofd? Waarom voelt Rusland zich omsingeld door de NAVO? Hoeveel Amerikaanse inmenging was er in Oekraïne? Wat betekende de Maidan-revolutie in Kiev voor het Westen, maar ook voor Rusland? De belangrijkste frustratie van de Russen is de uitbreiding van de NAVO in Oekraine. Zonder kennis hiervan zullen Westerlingen moeilijk, de hieruit voortkomende Oost-West crisis en de Krim-annexatie kunnen begrijpen. Na 2014 verslechterde de verhouding van Rusland en het Westen in rap tempo en werd Rusland in de armen van China gedreven. Marie-Thérèse ter Haar probeert nuances aan te brengen in het complexe Oost-West verhaal.

4. De verslechterde relatie tussen Rusland en het Westen vanaf 2014 (40 minuten)De escalatie in Oekraïne van 2014 heeft de verhouding tussen het Westen en Rusland nog verder verslechterd. De propagandaoorlog tussen beide blokken nam buitenproportionele vormen aan. Ook in de verkiezingsstrijd tussen Clinton en Trump, werd de ‘agressor Rusland’ meerdere malen genoemd. In 2021 blijkt deze zogenoemde Russiagate een grote leugen te zijn. In deze lezing komen ook  de protesten in Belarus (Wit-Rusland) aan de orde en de Russische oppositieleider Navalny. Russen zien zichzelf niet als vijanden van het Westen, eerder het tegenovergestelde: ondanks alle kritiek op hen blijven zij zich, inclusief de meeste regeringsleiders, verbonden met Europa voelen.

Bestellen

Na het klikken op de knop “Bestellen” kan de keuze worden gemaakt.

Reacties zijn gesloten.